Naaktslak in de winter

Ssssssst de naaktslak slaapt!


Waarom een naaktslak juist in de winter zo aanwezig is

naaktslakken in huis

Er is geen diersoort op de wereld die mensen zo aan het huiveren maakt als de naaktslak. Het dier heeft een ietwat bizar uiterlijk en het slijmerige spoor wat het achter zich laat door je huis maakt het niet bepaald tot een gezelschapsdier.

Toch valt het op dat je een naaktslak juist in de wintermaanden het meeste ziet. De naaktslak kruipt dan door jouw huis heen op zoek naar eten. Waarom dat zo is, komt door de temperatuur.

Bij koude temperaturen met nachtvorst vriest de naaktslak al snel dood. Door het ontbreken van een slakkenhuis is hij helemaal blootgesteld aan de buitenlucht; iets wat een naaktslak dus instinctief zal voorkomen.

slakken slapen

Slapen zonder huis

Een normale slak houdt een winterslaap, dat is algemeen bekend. De slak kruipt in zijn slakkenhuis en metselt de ingang dicht met zand vermengd met slakkenslijm. Wanneer de winter voorbij is, rond maart, eet de slak het mengsel op waardoor hij weer uit zijn huisje kan komen.

Een slak kan op die manier wel twee tot drie jaar oud worden. Voor een naaktslak is dat uiteraard anders geregeld. De naaktslak heeft geen huisje om zich in terug te trekken. Toch houdt deze diersoort ook een winterslaap.

overwinteren

Een warme plek

De naaktslak mag dan wel geen huis hebben; het dier is een meester in het graven van kuilen en gangen. Zo zal een naaktslak zich in de winter ingraven op een rustige plek waar weinig mensen komen. Denk bijvoorbeeld aan een plekje onder een struik of onder een composthoop.

De naaktslak moet ervoor zorgen dat zijn weke delen – en een naaktslak is uiteraard één en al week deel – niet in contact komen met de winterse buitenlucht. Hij graaft zich dan ook in de bodem op een warme plek.

Beschutte grond is van nature al wat meer beschut. Daarnaast zal de naaktslak zijn toevlucht zoeken tot plekken rondom je huis.

 

Het drainage rooster bij de voordeur

Onze huizen zijn uitgerust met een goede drainage. Dat is zo geregeld in een bouwbesluit om te voorkomen dat huizen onder water lopen wanneer er sprake is van een heftige regenval. Zo’n drainage rooster ligt bovenop een drainage goot.

In die goot ligt wat vochtig blad van de herfst, en vaak staat er ook een klein beetje water op. Je snapt nu gelijk waarom je geregeld slakkensporen ziet in de hal naast je voordeur. Een naaktslak kan namelijk heel eenvoudig met zijn weke lijf onder jouw voordeur heen kruipen om binnenshuis op zoek naar eten te gaan.

Wie geen prijs stelt op dit ongevraagde bezoek doet er dan ook goed aan om het drainage rooster bij de voordeur geregeld schoon te maken. Naaktslakken die erin overwinteren kan je verdelgen wanneer je niet wil dat ze verder door je huis heen komen kruipen in het voorjaar.

naaktslak in kelder

Warmte in de kelder

Een andere plek in huis waar slakken graag zitten in de wintermaanden is de kelder. Voor een naaktslak is dit gelijk aan het paradijs. Het is een plek waar de temperatuur heel aantrekkelijk is voor een naaktslak.

Daarnaast is het er vochtig en donker waardoor de naaktslak niet zal uitdrogen in de winterperiode. Wie één of meerdere naaktslakken aantreft in zijn kelder doet er goed aan om voorzorgsmaatregelen te treffen. Slakken staan namelijk bekend om hun vraatzucht.

Niet alleen zullen ze het groen in je tuin aanvreten; ook het eten wat je in de kelder bewaart is absoluut niet veilig. Zo zal de slak de grootste interesse tonen in het honden- of kattenvoer wat in de kelder staat opgeslagen.

Daarnaast zijn uiteraard zaken als groente een gemakkelijke prooi voor de naaktslak. Het beste is het dan ook om de naaktslak die je in de kelder aantreft te verdelgen. Kijk gelijk goed of je nog meer soortgenoten ziet;

wanneer je niet in de zomermaanden met een naaktslakkenplaag wil komen te zitten kan je daar het beste nu al korte metten mee maken.

Hoe lang duurt de winterslaap van een slak

Het is niet echt met zekerheid te stellen hoe lang een slak winterslaap houdt. Wetenschappers die hier onderzoek naar deden met behulp van een terrarium ontdekten dat slakken wisselende tijden winterslaap houden.

De oudere exemplaren gaan het eerste de winterslaap in, en houden dit ook het langste vol. De jongere exemplaren gaan als laatste in de winterslaap en komen er het eerste weer uit.

Dat is dan ook gelijk de reden waarom je eigenlijk de hele winter door naaktslakken tegenkomt in je huis. Zie je ze midden in de winter, dan is het waarschijnlijk een jong exemplaar.

naaktslakken verdelgen

Een kolonie naaktslakken verdelgen

Naaktslakken zijn redelijk onschuldige dieren zolang ze op een plek zitten waar ze weinig kwaad kunnen. Onder de composthoop is het zelfs een heel nuttige diersoort. Ze consumeren het groente afval op de composthoop en scheiden een stof uit die je kan gebruiken als bemesting voor de planten in je tuin.

Wanneer je bij de composthoop of in de kliko naaktslakken aantreft is dat dan ook geen reden tot paniek; ze kunnen er vrij weinig kwaad en je hoeft de kolonie niet te vernietigen. Wanneer je echter naaktslakken bij je huis aantreft of in je moestuin is het wel een reden om direct in te grijpen.

Niemand ziet graag toe hoe de voorraad in zijn huis wordt aangevreten door naaktslakken. Daarbij kweek jij niet je eigen groente en fruit om vervolgens te moeten toezien hoe het door de naaktslakken wordt aangevreten.

Zoek je de naaktslakken op, dan tref je ze waarschijnlijk op één van de zojuist genoemde plekken. In de (moes)tuin zal je ze eerder onder een steen of samen onder een struik aantreffen.

Ingegraven naaktslakken zie je niet direct; je kan in dat geval wel kijken of je slijmsporen ziet lopen door je tuin. Verdelg je de naaktslakken niet, dan zullen ze in staat zijn om klein ongedierte in de vorm van insecten op te eten. Op die manier kan de naaktslak zijn taak van vuilnisman goed uitvoeren.


    View Comments
    Er is op dit moment geen reactie.